Stroper gepakt

Stroperij

In januari 1980 kwam de Jachtbrigade in de gemeente Rozendaal,  bij de plaatselijke politie en vroeg om assistentie om een wildstroper op heterdaad te betrappen en aan te houden. Rozendaal heeft maar 1500 inwoners, maar wel 28 km2 bos en heide. Dus daar kunnen stropers uit de voeten.
De mensen van de Jachtbrigade hadden de bekende stroper X uit Zevenaar geobserveerd, toen hij een bosperceel inliep waar hij niets te zoeken had. Toen X vertrokken was, ging men daar kijken en daar bleken toen 3 varkensstrikken vangklaar opgesteld te staan. Een varkensstrik is een lus gemaakt van staaldraad en verankerd aan een dikke boom. Als het wilde zwijn zijn kop in de lus steekt, hangt hij zichzelf op.
De volgende morgen om 4 uur gingen wij met z’n drieën op pad. De auto werd op 4 km afstand verstopt en te voet liepen we naar de strikken. Lopen op paden werd vermeden omdat stropers dan onze sporen zouden zien en argwaan konden krijgen. Voor ons ontstond even een hachelijke situatie, omdat we midden in een roedel slapende edelherten terecht kwamen. Wij schrokken ons dood, maar de dieren ook, want zij stoven in grote haast bij ons vandaan.
Gekomen bij de strikken werd er één onklaar gemaakt (dichtgetrokken) en haren van een zwijn werden rond de strik gestrooid om de indruk te wekken dat een zwijn in de strik had gezeten. Twee mensen zochten een plek, om vlak bij de strikken in hinderlaag te gaan en één persoon kroop op de heide in een dichte conifeer om te kunnen observeren.
Tegen 10uur kwam zijn melding dat X in aantocht was. Wij kropen in onze dekking en camoufleerden ons. X kwam aangelopen en herstelde de dichtgetrokken strik en strooide vervolgens maiskorrels rond de strikken. Wij hadden genoeg gezien, kwamen uit onze dekking en hielden hem aan voor stroperij. Zelden zo’n verbaasd persoon gezien.
Hij zei: “Gut heren, wat laten jullie mij schrikken. Ik stropen? Hoe komen jullie daarbij.” Toen we op de strikken wezen, zei hij: “Die heb ik nooit gezien, die zijn niet van mij.”
Bij onderzoek in zijn woning bleek de diepvrieskist vol met wildbouten te zitten.
Goede vangst of niet?
 
 
Een bijdrage van Eef van Zadelhoff.